Ειδήσεις Πελοπόννησος Ηράκλειο Ξάνθη Αθήνα Βέροια Επίδαυρος Καλλιθέα Λέσβος Νεμέα Πόρος Σφακιά

Ειδήσεις Αττική Βοιωτία Κοζάνη Φλώρινα Ανατολική Μάνη Δεσκάτη Θέρμη Κίμωλος Μέτσοβο Παλαιό Φάληρο Σέρρες Φυλή

Αιτωλοακαρνανίας Ιωαννίνων Πρεβέζης Αλέξάνδρεια Βόλος Ζαγορά Μούρεσι Καρπενήσι Λουτράκι Αγ. Θεόδωροι Νίσυρος Πυλαία Χορτιάτης Τόπειρος Πρωτοσέλιδα
Θεσσαλίας νέα Εύβοιας Λασιθίου Άβδηρα Άργος Μυκήνες Δυτική Αχαϊα Ιθάκη Κύθηρα Μυλοπόταμος Πάτρα Σκύδρα Χίος » 

Τελευταία Νέα

Κυριακή , 22 Απριλίου 2012
Συνέντευξη του Νάσου Αλευρά στην Ισοτιμία

Ο Νάσος Αλευράς παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα ΙΣΟΤΙΜΙΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στο κυριακάτικο φύλλο της 22ας Απριλίου 2012.


Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πόσο εφικτός είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ να έρθει πρώτο κόμμα; Και είναι πιο εφικτός από τον στόχο της αυτοδυναμίας που έχει θέσει η ΝΔ;

 

Κατά τη γνώμη μου είναι περισσότερο εφικτός. Από το σύνολο των πρόσφατων δημοσκοπήσεων προκύπτει ότι οι πολίτες ακόμα και όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τη Ν.Δ., δεν πιστεύουν ότι οι εκλογές θα αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εάν η τάση αυτή επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ότι η βούληση των πολιτών είναι μια συσπείρωση δυνάμεων που θα δουλέψουν από κοινού απέναντι στην κρίση και στα προβλήματα. Και επιτρέψτε μου να πω ότι κατανοώ την αναγκαιότητα μιας τέτοιας λύσης στη σημερινή συγκυρία. Μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί μια ευρύτερη πλειοψηφία πολιτών θα μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στις αυξημένες ανάγκες της χώρας.

 

Το ΠΑΣΟΚ το συνειδητοποιεί αυτό, με επιμονή άλλωστε το επιδίωξε και ως κυβέρνηση χωρίς να θέτει μικροκομματικές προτεραιότητες όπως η επιμονή της Ν.Δ. για αυτοδυναμία.  Ο βασικός λόγος για τον οποίο θέλει το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο κόμμα είναι για να εγγυηθεί τις εξελίξεις ώστε να κατορθώσει να ενώσει κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και να επιδιώξει την απαραίτητη συμμαχία αυτών που θα εγγυηθούν με υπευθυνότητα τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την έξοδο από την κρίση, όπως απέδειξε πρόσφατα με την παραίτηση του εκλεγμένου Πρωθυπουργού.

 

Θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να μετέχει σε μια κυβέρνηση υπό τον Α. Σαμαρά και υπό ποιες προϋποθέσεις;

 

Ο επικεφαλής σε έναν ενδεχόμενο συνασπισμό κομμάτων δεν είναι το μείζον. Είναι μια άκαιρη συζήτηση. Οι πολίτες θα δώσουν ρόλους και θα αναδείξουν πλειοψηφίες.

 

Το ΠΑΣΟΚ ωστόσο δε διακατέχεται από μεγαλοϊδεατισμούς. Ο Βενιζέλος έχει δηλώσει πως δεν του λείπει η πρωθυπουργία. Το ζητούμενο συνεπώς είναι οι εκλογές να δώσουν στη χώρα σαφή κατεύθυνση.

 

Εσείς θα συμμετείχατε σε μια τέτοια κυβέρνηση;

 

Δεν μπορώ να προλέξω τίποτε. Δεν ξέρω για ποιά κυβέρνηση θα μιλάμε με ποιό σχέδιο και ποιό πρόγραμμα. Τώρα είναι η ώρα των πολιτών. Αυτοί μιλούν και μεις ακούμε. Αυτοί θα αποφασίσουν εάν θέλουν η χώρα μας να συνεχίσει στην Ευρώπη με το κοινό νόμισμα ή να γυρίσει στη δραχμή με τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

 

Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εκλογών, για να πετύχει τον στόχο του;

 

Δεν έχουμε αυταπάτες. Ξέρουμε ότι η αναμέτρηση θα είναι δύσκολη, γνωρίζουμε την οργή και τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Το σημαντικότερο λοιπόν που πρέπει να επιτύχουμε είναι να μετακινηθεί ο κόσμος από την άρνηση και την αγανάκτηση στη συνειδητοποίηση ότι καλείται να δώσει ψήφο ευθύνης. Ο πολίτης πρέπει να εξετάσει με προσοχή τις προτεινόμενες από τα κόμματα λύσεις και να  αναρωτηθεί σοβαρά ποιες προτάσεις είναι εκείνες  που με την εφαρμογή τους μπορούν να οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση. Ο  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε πρόσφατα συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία.  Η ευθύνη μας είναι να επικοινωνήσουμε το σχέδιο αυτό στους πολίτες και να τους κάνουμε να αφουγκραστούν και να το εμπιστευτούν.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να καλέσει τους πολίτε;ς να ψηφίσουν για το μέλλον. Αυτό διακυβεύεται. Με τον αισχρό λαικισμό κομμάτων και προσώπων που τάζουν χρήματα και προνόμια από ευρώ, ενώ οδηγούν τη χώρα στη δραχμή.

 

 Ο κ. Βενιζέλος αποστασιοποιήθηκε πλήρως από τη διετία Γιώργου Παπανδρέου. Τελικά, με την πολιτική που εφαρμόσθηκε και ψηφίσατε, δεν σώθηκε η Ελλάδα;

 

Δεν διστάζουμε να κάνουμε ειλικρινή αποτίμηση των πεπραγμένων της χρονικής περιόδου από το 2009 μέχρι σήμερα. Έγιναν πολλά λάθη και υπήρξαν καθυστερήσεις που κόστισαν στη χώρα και τους πολίτες. Βρεθήκαμε μπροστά στο τραγικό ενδεχόμενο της παύσης πληρωμής μισθών και συντάξεων και έπρεπε να αναζητήσουμε σύντομα λύση. Η λύση των περικοπών ήταν εξαιρετικά επώδυνη για τους έλληνες ήταν όμως προτιμότερη από τη χρεοκοπία και την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

 

Πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό μια δημοσιονομική προσαρμογή πρωτοφανή. Ξεκινώντας το 2009 από ένα πρωτογενές έλλειμμα 24,5 δις ευρώ φτάσαμε το 2012 σε έλλειμμα 2 δις ευρώ. Βεβαίως αυτό επιτεύχθηκε με τις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού όμως με την επιτυχή έκβαση του PSI και τη διαγραφή χρέους μεγαλύτερου από 105 δις είμαστε σήμερα σε θέση  να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία

 

Ο κ. Μπαρόζο προτείνει τη συνέχιση της εσωτερικής υποτίμησης. Ως ΠΑΣΟΚ, εφόσον ασκήσετε και πάλι κυβερνητική πολιτική, θα εφαρμόσετε την πρόταση ή θα περιμένετε την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη; Και μέχρι τότε τι γίνεται;

 

Είναι αλήθεια ότι οι συσχετισμοί στην Ευρώπη με την κυριαρχία των συντηρητικών δυνάμεων δεν μας ευνοούν όμως η κρίση δεν αφήνει περιθώριο αναμονής. Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει την εσωτερική υποτίμηση, η οποία σε ένα βαθμό έχει γίνει. Θα πρέπει όμως να επιταχυνθεί σε τομείς όπως οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών και τα μισθώματα και οι τόκοι. Δεν αρκεί όμως. Απαιτείται στη δύσκολη μεταβατική περίοδο και ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων και χρηματοδοτήσεων. Η  μεγαλύτερη απλοποίηση της αγοράς εργασίας, η παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, η προσέλκυση επενδύσεων, η διευκόλυνση των νέων με την παράλληλη στήριξη της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης. Η λήψη των μέτρων αυτών θα αποτρέψει τις οριζόντιες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις ιδιαίτερα στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

 

 Πόσο επιβαρύνει, εκλογικά, το ΠΑΣΟΚ η υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου; Θα αφαιρέσει ποσοστό; Βλέπετε σκοπιμότητα στην ανακίνηση του θέματος σε προεκλογική περίοδο;

 

Δε βλέπω σκοπιμότητα στη χρονική συγκυρία.  Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν. Για όλους όσους γνωρίζαμε τον Άκη η εξέλιξη είναι δυσεξήγητη και στενάχωρη. Είναι μια εξέλιξη όμως που δείχνει πως οι θεσμοί στην Ελλάδα παρά την αργοπορία τους λειτουργούν όπως σε κάθε ευρωπαική χώρα.

    

Flash Video


Copyright © 2022 Νάσος Αλευράς
by WGR
Ειδήσεις Κεντρική Μακεδονία Ζάκυνθος Λευκάδα Άγιος Βασίλειος Αρχανές Αστερούσια Ελασσόνα Καβάλα Λαμία Ναύπλιο Πέραμα Σπάρτη
Δυτικής Ελλάδας νέα Δράμας Κυκλάδων Χαλκιδικής Ανδρίτσαινα Κρέσταινα Δίον Όλυμπς Θηβαίων Κομοτήνη Μιράμπελος Παξοί Σίκινος Χαλκηδόνα Πρωτοσέλιδα
Ειδήσεις Ήπειρος Έβρος Λάρισα Χίος Αργιθέα Δράμα Ίος Κορωπί Μύκονος Πάτμος Σκόπελος Χερσόνησος.
Αττική Κεφαλονιά Τρίκαλα Αμύνταιο Γρεβενά Ηράκλειο Κεφαλλονιά Μέγαρα Ορχομενός Σάμος Φιλιάτες.
Βορείου Αιγαίου νέα Γρεβενών Κορινθίας Φωκίδας Ανάφη Διδυμότειχο Θέρμο Κίσσαμος Μήλος Παλαμάς Σητεία Χαϊδάρι.

Newsletter Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις απο τον Νάσο Αλευρά
Φόρμα Επικοινωνίας
e-mail:
Μήνυμα:
Αττικής νέα Βοιωτίας Κοζάνης Φλώρινας Αμφίπολη Δελφοί Θερμαϊκός Κιλκίς Μεταμόρφωση Παιονία Σέριφος Φούρνοι Κορσεών

Αιτωλοακαρνανία Ιωάννινα Πρέβεζα Αλεξανδούπολη Βόρεια Κυνουρία Ζαγόρι Κάρυστος Λυκόβρυση Πεύκη Νότια Κυνουρία Πύλη Τρίκαλα.
Ειδήσεις Δυτική Ελλάδα Δράμα Κυκλάδες Χαλκιδική Άνδρος Δίρφη Μεσσαπία Θήρα Κόνιτσα Μονεμβασιά Παπάγος Χολαργός Σικυώνα Χάλκη.
Κρήτης νέα Ηλείας Μαγνησίας Άγιος Δημήτριος Ασπρόπυργος Ελαφόνησος Καισαριανή Λάρισα Νεάπολη Συκιές Περιστέρι Σπάτα Αρτέμιδα.
Αττικής Κεφαλληνίας Τρικάλων Αμπελόκηποι Μενεμένη Γορτυνία Ηράκλεια Κέρκυρα Μεγανήσι Οροπέδιο Λασιθίου Σαμοθράκη Φιλαδέλφεια Χαλκηδόνα Πρωτοσέλιδα.
Άρτας Καστοριάς Σάμου Αλόννησός Γαύδος Ζωγράφος Κάτω Νευροκόπι Μαραθώνας Οινούσσες Ρέθυμνο Ύδρα.
Ειδήσεις Ανατολική Μακεδονία - Θράκη Αχαϊα Κιλκίς Φθιώτιδα Αμφιλοχία Δέλτα Θάσος Κιλελέρ Μεσσήνη Παιανία Σέρβια Βελβεντό Φολέγανδρος Εφημερίδες
Ειδήσεις Ελλάδα Θεσσαλονίκη Πιερία Άκτιο Βόνιτσα Βόλβη Ευρώτας Κάρπαθος Λοκροί Νικόλαος Σκουφάς Πύνδα Κολινδρός Τήνος

Δυτικής Μακεδονίας νέα Δωδεκανήσου Λακωνίας Χανίων Αντίπαρος Δίστομο Αράχοβα Αντίκυρα Ίασμος Κορδελιό Εύοσμος Μοσχάτο Ταύρος Παρανέστι Σιντική Πρωτοσέλιδα

ΒιογραφικόΒιογραφικό ΔραστηριότηταΔραστηριότητα ΦωτογραφίεςΦωτογραφίες VideosVideos Πολιτικό γραφείοΠολιτικό γραφείο